Google će bolje da rangira bezbedne stranice

Google je na svom Webmaster Central Blog-u objavio da već nekoliko meseci sprovode testiranja algoritama koji bi trebali dovesti do povećanja bezbednosti na Internetu. Novi bi algoritmi trebali biti ugrađeni u najpoznatiji pretraživač na svetu, a prilikom prikazivanja rezultata pretraživanja njihov zadatak bi bio izračunati koliko je pojedina stranica bezbedna za korišćenje. Prema tome, i taj činilac bi ušao u finalnu kalkulaciju kojom se određuje rangiranje stranica na pretrazi.

Testiranja su se do sada pokazala uspešnima, pa će navedeni sistem prepoznavanja bezbednih stranica uskoro ući u primenu. To bi značilo da će webmasteri biti gotovo prisiljeni koristiti bezbednosni standard HTTPS. On se sada koristi većinom za usluge e-bankarstva i druge servise koji zahtevaju autorizaciju korisnika, ali uskoro bi mogao postati standard za gotovo sve web stranice.

Ispočetka, kažu iz Google-a, neće strogo „kažnjavati“ stranice koje nemaju implementiran HTTPS, ali s vremenom će degradiranje takvih stranica u rezultatima pretraživanja biti drastičnije. Webmasterima koji već koriste HTTPS Google je preporučio i alat kojim mogu proveriti trenutni nivo bezbednosti, a na spomenutom blogu daje i uputstva za prilagođavanje web stranica novim pravilima rangiranja.

Zatvoreno za komentarisanje.