SEO tutorial (prvi deo)

Uvod u seo

Ovaj tutorijal je namenjen za webmastere i vlasnike sajtova koji žele da istražuju pitanja SEO (Search Engine Optimization) i promociju svojih resursa. Uglavnom je namenjen početnicima, mada se nadam da će iskusni webmasteri takođe naći ovde nešto novo i zanimljivo. Postoji mnogo članaka o seo na Internetu i ovaj tekst je pokušaj da se okupi neke od ovih informacija u jednom dokumentu. Dosledan informacijama datim u ovom tekstu mogu biti podeljen u nekoliko delova: -. jasne seo preporuke, praktične smernice – Teorijske informacije koje mislimo svaki seo specijalista treba da zna. – Seo saveti, zapažanja, preporuke iz iskustva drugih, seo izvori, itd.

1. Opšte informacije seo

1.1 Istorija pretraživača
U ranim danima Internet razvoja, njegovi korisnici su bili privilegovana manjina i količina dostupnih informacija bila relativno mala. Pristup je uglavnom ograničen na zaposlene u raznim univerzitetima i laboratorijama. U tim danima, problem pronalaženja informacija na Internetu nije bila ni izbliza tako kritična kao što je sada. Site direktorijumi bili su jedna od prvih metoda da olakšaju pristup izvorima informacija na mreži. Linkovi su grupisani po temama. Yahoo je prvi projekat ove vrste otvorio u aprilu 1994. Kao broj sajtova na Yahoo direktorijumu neumoljivo porasla, programeri Yahoo napravio pretragu direktorijuma. Naravno, to nisu bili pretraživači u svojoj pravoj formi, jer su bili ograničeni na traženje tih resursa iz imenika  u direktorijumu. Nije bilo aktivno traže resursa i koncept SEO je tek trebao da stigne. Takvi link direktorijumi su intenzivno korišćeni u prošlosti, ali danas su izgubili mnogo od svoje popularnosti. Razlog je jednostavan – čak moderni direktorijumi sa dosta resursa  daju informacije o malom deliću Interneta. Na primer, najveći direktorijum na mreži je trenutno DMOZ (ili Open Directori Project). On sadrži informacije o oko pet miliona resursa. Uporedite ovo sa Google pretragom čija baza sadrži više od osam milijardi dokumenata. VebCravler Projekat je započet u 1994 i bio prvi potpuno funkcionalan pretraživač. U Licos i AltaVista pretraživačima pojavio se u 1995 i mnogo godina Alta Vista je glavni igrač u ovoj oblasti. U 1997 Sergej Brin i Lari Pejdž stvorili su Google kao istraživački projekt na Univerzitetu Stenford. Google je sada najpopularniji pretraživač na svetu. Trenutno postoje tri vodeće međunarodna pretraživača – Google, Yahoo i MSN Search. Svaki ima svoje baze podataka i algoritme za pretragu. Mnogi drugi pretraživači koriste rezultate poreklom iz ova tri glavna pretraživače, a isto SEO ekspertiza može se primeniti na sve njih. Na primer, AOL pretraživač (search.aol.com) koristi Google bazu podataka, dok AltaVista, Licos i AllTheWeb svi koriste Yahoo bazu podataka.

1.2 Zajednički search engine principi
Da biste razumeli SEO potrebno je da budete svesni arhitekture pretraživača. Oni sadrže sledeće osnovne komponente:

  • Spider – browser-like program koji skida internet stranice.
  • Crawler – program koji automatski prati sve linkove na svakoj stranici.
  • Indexer – program koji analizira veb stranice preuzete od pauka i popisivača.
  • Baza – skladište za preuzete stranice
  • Rezultati –  rezultati pretrage iz baze podataka.
  • Web server – server koji je odgovoran za interakciju između korisnika i drugih komponenti pretraživača implementacija ovih mehanizama može da se razlikuje.

Na primer, Spider + + Indexer Crawler komponentna grupa može biti realizovna kao jedinstven program koji skida internet stranice, analizira ih i zatim koristi svoje veze da bi pronašli nove resurse. Međutim, komponente koje su navedene su svojstvena svim pretraživačima i seo principi su isti.

Spider. Ovaj program preuzimanja web stranice, baš kao kod web browsera. Razlika je u tome što pregledač prikazuje informacije predstavljene na svakoj strani (tekst, grafika, itd), dok je pauk nema nikakve vizuelne komponente i radi direktno sa osnovnog HTML koda stranice. Vi već znate da postoji opcija u standardnim web pretraživača da biste videli izvorni kod.

Crawler. Ovaj program pronalazi sve veze na svakoj stranici. Njegov zadatak je da se utvrdi gde treba ili pauk ide po proceni veze ili prema unapred definisanim listama adresa. Popisivač prati ove linkove i pokušava da nađe dokumente koje nisu poznate pretraživačima.

Indexer. Ova komponenta analizira svaku stranu i analizira različite elemente, kao što su tekst, zaglavlja, strukturalne ili stilske karakteristike, specijalni HTML tagovi, itd

Baze. Ovo je skladišni prostor za podatke koji su search engine preuzeli i analizirali. Ponekad se naziva indeks pretraživača.

Rezultati. , rezultati rangiraju stranice. On određuje koje stranice najbolje odgovara za upite korisnika i kojim redosledom stranice treba da budu navedene. To je učinjeno u skladu sa algoritmom rangiranja na pretraživaču. Iz toga sledi da je page rank vredan i zanimljiv i  SEO stručnjak je najviše zainteresovana za njega kada pokušava da poboljša svoje rezultate pretrage sajta. U ovom članku ćemo razgovarati o SEO faktorima koji utiču na stranu u nekim detaljima.

Web server. Web server obično sadrži HTML stranicu sa ulaznog polja gde korisnik može odrediti upit za pretragu. Web server je takođe odgovoran za prikazivanje rezultata pretrage korisnika u vidu HTML stranice.