Trikovi Google pretrage

Svi već znamo da je Google Search je jedan od najboljih, ako ne i najbolji servis za pretraživanje sadržaja na internetu. Svakodnevno koristimo Google kako bismo pronašli razne informacije, internet sadržaj, slike, videa i još mnogo toga. Iako je pretraživanje pomoću Google-a u suštini jednostavno, on krije i mnoge tajne pretraživanja, koje će vaše pretraživanje učiniti lakšim i brže vas dovesti do traženog sadržaja.
Pre nego vam pokažemo dodatne opcije za Google koje olakšavaju pretragu, potrebno je da definišete svoju pretragu. Šta to znači? Pre nego počnete pretraživati dobro promislite i razlučite šta tačno tražite; da li je to video ili slika, da li je to članak ili knjiga itd. Naši savjet je da pretragu što više pojednostavite tj. da koristite fraze i reči koje svi koriste.
U nastavku pogledajte šta sve možete koristiti prilikom pretrage kako biste olakšali i poboljšali pretragu, filtrirali rezultate i to sve u cilju lakšeg pronalaska željenog sadržaja.

U slučaju da pretražujete frazu, ili rečenicu, možete da koristite znake navoda (navodnike) npr: „Kako postaviti sliku na Facebook profil“. Google će da pretražuje sadržaj i da prikazuje samo onaj gdje se nalazi tačno ova rečenica i to tačno ovako napisana. Znači bez premetanja riječi i njihovim kombiniranjem.

Ako pretražujete duže rečenice probajte sledeće trikove. Koristite znak minus (-) pre jedne ili više reči kako biste ih isključili iz pretrage a da ih pri tome ne brišete. (Ukoliko obrišete neku reči iz pretrage to može u potpunosti promijeniti kontekst traženog pojma i otežati vam pretragu) Npr: „Kako posataviti sliku na Facebook –profil“. Može se koristiti i kada se koriste znaci navoda i bez njih.

Znak tilda (~) se koristi pre jedne ili više reči za koje niste sigurni da se tačno tako pišu ili da idu uz ostale tražene pojmove, te Google pretražuje sadržaj sa tom i sličnim rečima. Npr: Zdrava ~hrana, pretraga vam može izbaciti rezultate i za frazu Zdrava prehrana. Znak tilda se dobiva pritiskom na tipku desni Alt i broj 1 koji se nalazi iznad slovnog dela tastature.

U slučaju da tražite neke datoteke i da unapred znate njenu ekstenziju. Prije kucanja pojma za pretraživanje, u Google ukucajte filetype:(ekstenziju datoteke). Npr: filetype:pdf izrada sajta.

Pretraga unutar neke web stranice takođe može biti jednostavna. Ako ste na nekoj stranici videli neki sadržaj i ne možete da ga locirate jednostavno u Google-u ukucajte traženi pojam te site:naziv željene internet stranice . (bez prefiksa kao što je https:// ili www.) Npr: trikovi google-anja site:2goodweb.com . Google će da izlista sve rezultate vezane samo za stranicu koju definišete prilikom pretrage.
Ako pretražujete neki događaj a niste sigurni kada se on desio ili tek treba se desiti, upisivanjem funkcije OR između datuma dajete Google-u mogućnost da pretražuje više kombinacija.

Zatvoreno za komentarisanje.